Hvad er et godt knivsæt?

Hvad er et godt knivsæt?

Et godt knivsæt - den ultimative guide

Et godt knivsæt er et knivsæt som indeholder lige præcis de knive som du har behov for. Derfor kan man ikke give et ensartet svar på hvad et godt knivsæt er. Vi vil i stedet sige det sådan her. Hvis du nyder at lave mad og bruger meget tid i køkkenet, så skal du ud at investere i et lidt større knivsæt, her vil vi anbefale at du vælger et knivsæt på minimum 4 knive. Laver du derimod ikke så ofte mad, men bare gerne vil have det helt rigtige værktøj, så kan et starterknivsæt på 2 knive være rigeligt. Derfor er det en meget personlig vurdering når der skal vælges knivsæt. Hvis du stadig er i tvivl, så anbefaler vi altid at du tager fat i nogle der har erfaring på området og får vejledning.

Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg køber et knivsæt

Når du skal købe et nyt knivsæt, så er der flere ting du skal være opmærksom på. Vi har valgt at ridse hvad vi mener er de vigtigste elementer at være opmærksom på op nedenunder.

Stålets kvalitet

Først og fremmeste så kvaliteten af stålet og skæftet være i højkvalitet. Her er det vores klare overbevisning, at stålet gerne skal være i flere lag og gerne omkring de 60 lag. Derudover så skal HrC’en også være på + 60 ifølge Rockwell-skalaen. Dette sikrer dig en kniv med både god skæreevne men også høj holdbarhed.

Skæftes kvalitet

Dernæst så skal skæftes kvalitet selvfølgelig følge med kvaliteten af stålet. Derfor er det vigtigt at skæfte er lavet i noget holdbart materiale. Dette kan f.eks. være slidstærkt ibenholt træ, som er kendt for at være en af de mest anvendte træsorter til at lave kvalitetsprodukter ud af. Sidste men ikke mindste, så skal skæftet selvfølgelig også ligge godt i hånden. Derfor er et ergonomisk skæfte også alfa og omega når der skal vælges en ny køkkenkniv eller et nyt knivsæt.

Knivsættet skal passe til dig

Når du vælger et nyt knivsæt, så er det utroligt vigtigt at finde det knivsæt som passer til dig. Vi var lidt inde på det tidligere, men her kommer hvad vi mener er de vigtigste spørgsmål at stille sig selv inden man vælger knivsæt.

 1.      Hvor ofte laver jeg mad
 2.      Hvilken slags mad laver jeg mest af (alt afhængigt af hvilken slags mad man laver, så kan det have stor indflydelse på hvilken slags knive der er bedst for en)
 3.  Hvor meget er jeg villig til at investere i nye køkkenknive
 4.      Vil jeg passe ordentligt på mine nye køkkenknive?

Hvilken køkkenknive er de vigtigste i et godt knivsæt

Når man skal vælge et nyt knivsæt, så er der nogle knive som bare er vigtigere end andre. Vores klare anbefaling når det kommer til at vælge et nyt knivsæt det er, at man skal vælge minimum 4 knive. Med 4 knive har du nemlig langt de fleste behov i køkkenet dækket. Det giver sig selv, men vi anbefaler naturligvis altid en Gyuto kokkekniv, da det er den mest alsidige og mest anvendte kniv. Derudover så anbefaler vi tre andre knive. Dette er Nakiri kniven, brødkniven og så enten en urtekniv eller en utility kniv. Nakiri kniven er den ubetinget bedste kniv når det kommer til Grøntsager, den går derfor også under navnet ”Den japanske grøntsagskniv”, da den er uundværlig når det kommer til at skære større grøntsager ud. Derudover så er brødkniven også en af de mest anvendte men også undervurderet knive i det normale hjem. De fleste skærer brød ofte, men tænker aldrig over, hvor meget en god brødkniv betyder og hvor meget den i det hele taget bliver brugt. Sidst men ikke mindst, så anbefaler vi naturligvis også, at man anskaffer sig en af de mindre knive. Dette er enten en urtekniv eller en utility kniv. Disse to knive er de bedste knive når det kommer til urter, mindre grøntsager eller pillearbejde, hvor det kan være for bøvlet at stå med en større køkkenkniv.

Hvad koster et godt knivsæt

Det er altid svært at svare på hvad et godt knivsæt koster, da dette varerier utroligt meget alt afhængigt af ens behov for knive. Det giver sig selv at et knivsæt med 2 knive er billigere end et med 4 knive eller mere end det. Et godt knivsæt med 4 knive kan købes for lige omkring 3.000 kr. hvorimod et godt knivsæt med 2 knive kan købes for lige omkring 1.400-1.500 kr. Men en god tommelfingerregel er at, hvis man køber et godt knivsæt, så får ofte hvert enkelt kniv billigere, hvis man vælger at købe et større knivsæt, da der oftest vil være en mængderabat.

Hvilken køkkenkniv er bedst?

Det kan være et svært spørgsmål for nogen at svare på. Da det ofte er en personlig præference, når det kommer til at svare på hvilken køkkenkniv der er den bedste. Vi vil dog gå så langt at sige, at alle vores erfaringer samt feedbacken fra vores kunder peger i en retning og det er imod den helt almindelige kokkekniv. Kokkekniven er den mest anvendte samt den mest alsidige køkkenkniv. Derfor vil vi sige at det er den bedste køkkenkniv.

Hvad er de vigtigste ting ved et knivsæt?

Det vigtigste ved et knivsæt er at du finder det helt rigtige knivsæt til netop dig. Det betyder at du skal finde det knivsæt med det rigtige antal knive, samt de rigtige knive til dit behov. Dernæst er det vigtigt at de knive der er i knivsættet, er lavet i højkvalitet, gode materialer og med et ergonomisk skæfte.

Hvordan vælger jeg det rigtige knivsæt?

Vi har nævnt det nogle gange efterhånden, men vi kan ikke understrege det nok. Du vælger det rigtigt knivsæt ud fra dine personlige behov til knivsættet. En af vores bedst sælgende knivsæt er vores "Starter Set" fra vores Rose Serie. I dette knivsæt er der både en gyuto kokkekniv og en utility kniv.

Er alle knive lige vigtige?

Alle knive har uden tvivl deres berettigelse ellers ville de ikke findes. Dog er det ikke alle knive der er lige vigtige for alle. En Nakiri kniv vil være den absolut vigtigste kniv for dig som der laver markant flere grøntsager end kød og fisk. Derimod ville kokkekniven være den vigtigste køkkenkniv for dig, som der laver en masse forskellige mad. Derfor er det vigtigt at få defineret sig eget behov for en givende knivtype og derefter vælge den korrekte køkkenkniv eller det korrekte knivsæt.

Hvordan skal jeg passe på mit knivsæt?

Vi anbefaler altid at man passer godt på sit nye knivsæt. Hvis man gør dette, så kan man have et knivsæt mange år ud i fremtiden. Derfor skal man altid huske disse tre råd:

 1. Behandle knivene med respekt.
 2. Opbevar dem forsvarligt (Vi vil komme ind på hvordan senere).
 3. ALDRIG kom dine knive i opvaskemaskinen.

Hvordan holder jeg mine knive skarpe?

Når det kommer til knive, så er der flere måder man kan holde dem skarpe på. Nogen måder er noget dyre end andre og det er et personligt valg hvordan man gør. Mange tror at knive til ca. 1.000 kr. pr. stk. vil være skarpe for evigt, men sådan er det ikke. Alle knive uanset om de koster 100 kr. eller 5.000 kr. skal af og til slibes og holdes ved lige.

Vi anbefaler en af følgende tre måder til at holde dine knive skarpe derhjemme.

 1.     Den på sigt bedste og billigste løsning er slibesten. Med et slibestenssæt, så er du sikker på at knivene altid vil kunne komme til at spille 100 % igen, hvis du blot følger en guide. Vi har lavet sådan en guide, som du med fordel kan følge.
 2. En anden utroligt god løsning er det helt klassisk strygestål. Strygestålet er det nemmest og hurtigste at anvende når det kommer til slibning af knive. Man skal dog mere se et strygestål som en vedligeholdes løsning, som man hurtigt og nemt kan bruge hverdag. Den kan ikke få knivene til at spille på samme niveau som slibesten kan. Strygestålet kan dog gøre sådan at man ikke skal have knivene slebet særligt ofte. Obs. Når du køber et strygestål, så er det vigtigt at det er af høj kvalitet og har en HrC på det samme eller højere end knivene, ellers vil det ikke fungere optimalt.
 3. Sende knivene til en professionel knivsliber er også en oplagt mulighed, her skal man dog også regne med at ligge en del penge. Skal man have slebet et helt knivsæt på 4-7 knive, så skal man regne med det koste lige omkring 500 kr. Derfor kan dette hurtigt blive en meget dyr løsning, hvis man gerne vil have knivene til at være 100 % skarpe hele tiden.

Hvordan skal mit knivsæt opbevares?

Når det kommer til opbevaring af et knivsæt, så er der flere måder man kan gøre det på. Vi anbefaler altid en af følgende metoder til at opbevare dine køkkenknive sikkert og forsvarligt. Dette vil også gøre at der er mindre chance for at dine knive bliver sløve.

 1. Opbevar dem på en knivmagnet på væggen. Ved at opbevare dit knivsæt på en knivmagnet, som hænger stabilt og sikkert på væggen, så er du sikker på at de ikke vil komme unødvendigt til skade. Derudover bliver flotte knive lige så meget en del af indretningen og de fremstår flot og stilrent i køkkenet.
 2. Opbevar dem på en knivholder, som der står fast på bordet. Med en knivholder der står fast på bordet, opnår du det samme som når de hænger på væggen. De står sikkert, stabilt og stilrent i hjemmet. Fordelen ved en knivholder fremfor en knivmagnet er at den nemt kan flyttes og man skal ikke skrue eller sætte den fast på væggen.
 3. Sidste men ikke mindst, så er det også godt at opbevare knivene i de kasser de kommer i. Godt knivkasser er ikke kun lavet til at transportere knivene i. De er også lavet til at kunne opbevare knivene sikkert og forsvarligt i skufferne eller skabe. På den måde sparer du bord eller vægplads, mens du på samme tid opbevarer knivene forsvarligt.

Må jeg putte mine knive i opvaskemaskinen?

Når det kommer til rengøring og pasning og pleje af dine knive, så er det fuldstændig no-go, at komme dem i opvaskemaskinen. Alle gode knive vil med tiden bliver ødelagt af at komme i opvaskemaskinen og dette gælder naturligvis alle knive og ikke kun vores. Vores erfaring og ekspertise med knive har vi fået igennem flere og derfor kan vi roligt sige, at alle gode knive IKKE må komme i opvaskemaskinen. Kemikalierne blandet varmen og det høje vandtryk vil på sigt ødelægge alle knive, også dem der er lavet i rustfrit stål.

Hvor kan man købe et billigt knivsæt?

Et spørgsmål vi ofte har modtaget er ”har I ikke et billigt knivsæt”, der må vi altid svare at det er relativt, hvad der er et billigt knivsæt. Jo vi har nogle knivsæt som er billigere end andre knivsæt, men så får man derimod ikke så mange køkkenknive. Vi sælger nemlig kun knivsæt med køkkenknive af høj kvalitet. For os betyder det nemlig noget at sælge ekstremt skarpe køkkenknive, hvor kniven holder sin skarphed i lang tid ad gangen. Så hvis man ikke vil ud at have en knivsæt, hvor der er ergonomisk greb, skarpe knive, damaskustål og flotte knive, så er man kommet til det forkerte sted. Ligesom alle andre redskaber eller værktøjer, så får man nemlig hvad man betaler for.

Hvilke knive kan der være i et godt knivsæt?

Når det kommer til at vælge det perfekte knivsæt, så er der selvfølgelig nogen ting som bare skal være på plads. Efter vores mening så skal alle knivene have rustfrit eller damaskusstål, derudover skal der være minimum en alsidig kniv, høj HrC på Rockwell skalaen, samt have et ergonomisk greb. Vi vil nedenunder komme ind på de alle knivene, som der kan findes i et knivsæt hos os.

Gyuto kokkekniv – den alsidige kokkekniv

Den første og mest kendte af alle køkkenknivene er uden tvivl den klassiske kokkekniv. En god kokkekniv er kendetegnet ved at knivens skæfte er ergonomisk og ligger godt i hånden. Derudover er det naturligvis en utroligt skarp kniv og også en meget alsidig kniv, samt lavet med stål af høj kvalitet. Kokkekniven kan bruges til mere eller mindre alle opgaver i køkkenet. Du kan sagtens bruge den til at hakke urter, skære kød ud eller lave grøntsager klar med den. Det er næsten kun fantasien og evnerne der sætter grænsen når det kommer til brug af en god kokkekniv.

Nakiri kniven – grøntsagsmesteren

Nakiri kniven er måske ikke den mest udbredte kokkekniv vi har herhjemme, men ikke desto mindre så er det faktisk en af de mest fantastiske kokkeknive at arbejde med. Nakiri kniven er kendetegnet ved især to ting, det er knivens blad og så at den ligger godt i hånden. Med sit utroligt brede blad, så er det nemlig en kokkekniv, som kan bruges til at skære grøntsager ud på mange måder. Det kan være at du ofte har kigget på en nakiri kniv og tænkt ’sådan en kniv kan ikke skære i tynde skiver’, her må vi komme og sige at ’sådan en kniv kan skære i tynde skiver’. Knivens blad gør nemlig netop at den kan skære i tynde skiver og især når det kommer til f.eks. tomater eller løg. Derudover så er den med sit brede blad selvfølgelig også perfekt til at hakke grønsager. Derfor er nakiri kniven også den bedste kokkekniv til grøntsager der både når man skærer og hakke grøntsager.

Santoku kniven – den japanske kokkekniv

En santoku kniv er ikke ligefrem den mest udbredte kokkekniv i Danmark. Kokkekniven er en slags blanding mellem en almindelig gyuto kokkekniv og en nakiri kniv. Dette betyder også at den kan mange af de samme opgaver som de to ovennævnte kokkeknive. Knivens blad er lige og ”svajer” ikke, som en gyuto kokkeknivs blad, men bladet er dog ikke lige så bredt som en nakiri kokkeknivs blad. Derfor kan santoku kniven også klare mange af de samme opgaver, den er nemlig både god til grøntsager, kød urter og en masse andet. En god santoku kniv ligger godt i hånden og er efter vores mening en af de bedste kokkeknive. Derfor indgår en santoku kniv naturligvis også i det ’perfekte knivsæt’.

Brødkniven – den mest almindelig kokkekniv

Okay det kan godt være, at det ikke er den mest almindelige kokkekniv, men ikke desto mindre, så er brødkniven ofte den kokkekniv, som man oftest ser fremme. Dette kan være på en restaurant, i hjemmet eller hvis man besøger familie eller venner. Brødkniven ligger nemlig altid fremme og er klar til brug, hvis der skal skæres brød ud. Efter vores mening, så er en god brødkniv en brødkniv med et behageligt greb (dette er vigtigt da den ofte bliver brugt meget), så skal den selvfølgelig være lavet i stål af høj kvalitet (gerne damaskustål), sidst men ikke mindst, så skal kniven være ekstremt skarp, så kniven glider igennem brødet.

Udbener kniven – kødets bedst ven

Udbener kniven er den mest anvendte kokkekniv når det kommer til at pudse eller udskære kød. Knivens blad gør nemlig at man nemt kan manøvrere, når man skærer i både fugl, fisk eller andet kød. Derfor er udbener kniven også en af de knive der oftest indgår i et professionelt knivsæt. Det er nemlig den bedste kokkekniv til netop disse opgaver. Når man bruger sin, udbener kniv, så skal man så vidst som overhovedet muligt prøve på at undgå at ramme ben og knogler, så du undgår sløve knive. Der er nemlig ikke kniven som er ekstremt skarp der er farlig, men kniven som er sløv.

Utility kniven – den allround gode kokkekniv

Utility kniven er en af de mest oversete knive i et godt knivsæt. Men vi kan uden at rynke på næsen sige at en utility kniv altid indgår et alsidigt knivsæt såvel som et professionelt knivsæt. Utility kniven er en af de mere morderne knive, som faktisk er en god all around kokkekniv. Alle knivene i et knivsæt er selvfølgelig gode og en skarp kniv er en nødvendighed. Men med en god utility kniv, så kan man faktisk komme rigtigt langt i køkkenet. Den kan overtage både nogle af rollerne for en gyuto kokkekniv, nakiri kniv og faktisk også en udbener kniv. Så hvis du skal ud at have en enkelt kniv af den lidt mindre størrelse, så anbefaler vi uden tvivl en god utility kniv med et behageligt greb.

Urtekniven – den mindste kniv i redskabskuffen

Urtekniven er den mindste kniv i vores sortiment, men der skal man ikke undervurdere den. En kort urtekniv kan nemlig bruges til rigtigt mange forskellige opgaver i køkkenet. Den er en skarp kniv, som man derfor ofte tager op i hånden og bruger til ”pillearbejde”, hvor man virkelig skal have styr på sine små og fine bevægelser. Den er derudover selvfølgelig også perfekt til at snitte urter.

Konklusionen på alle knivene og hvad et komplet knivsæt skal bestå af.

Når det kommer til valg af et komplet knivsæt, så skal man være opmærksom på nogle forskellige ting og nogle ting er naturligvis vigtigere end andre. Vælger man et sæt hos os så får man nye knive, som ikke er dyre knive i forhold til kvaliteten, derudover er knivenes blad er altid lavet i damaskusstål og smedet efter damaskusmetoden. Det er skarpe knive og de ligger godt i hånden og knivenes blade er af top, top kvalitet hvilket den høje hrc på Rockwell skalaen også vidner om. Sidst men ikke mindst er knivenes skæfter ergonomisk korrekte. Derfor kan du roligt købe et komplet knivsæt hos os her på Qookware.