Knivguide: De forskellige knivtyper og deres spidskompetencer

Få en kort introduktion til de forskellige knivtyper lige her

Hos Qookware sælger vi 7 forskellige typer af kokkeknive, som hver især har sin helt egen unikke funktion i køkkenet.

Formålet med dette blogindlæg er at give dig den bedst mulige viden, inden du træffer valget omkring, hvilke knivtyper du skal bruge i dit køkken. Skærer du fx mange grøntsager, så skal du gå efter en bestemt knivtype, som ikke er den samme, som anvendes til udskæring af kød.

Hvilke typer af knive findes der?

Vi har lavet en oversigt over de forskellige typer af køkkenknive i damaskusstål, der findes herunder, samt hvilke funktioner de forskellige har.

Den vigtigste kniv i et køkken: Gyuto kokkekniv

De klassiske gyuto kokkeknive er en knivtype, som man bare ikke kan komme udenom i køkkenet.

Kokkekniven er den mest alsidige kniv, du kommer til at eje i dit køkken. Den kan nemlig bruges i noget nær alle situationer, som du kan komme ud for i køkkenet. Med sit lange blad og en klinge, der bøjer en smule, så kan kokkekniven nemlig bruges til både hakke- og skæreopgaver.

Du kan anvende din kokkekniv til kød, fisk, fjerkræ og grøntsager. Denne meget alsidige knivtype er et must-have i køkkenet. Derudover er det vigtigste selvfølgelig også at kniven er lavet i højeste kvalitet, kniven er nemlig lavet i høj kvalitets damaskus stål.

Den gode grøntsagskniv: Nakiri kniven

Når man ser en nakiri kniv, så vil mange danskere tænke, at det er en knivtype, som anvendes til kød. Det er dog ikke kødudskæring, som nakiri kniven bruges til.

En nakiri kniven er en grøntsagskniv. Med sit tunge og brede blad, så er nakiri kniven helt perfekt til udskæring af grøntsager og især de større grøntsager, hvor man har brug for en større kniv til udskæringen. Nakiri kniven er nemlig den perfekte knivtype, når man vil udskære kål, salat og forskellige frugter. Den er fx helt fremragende til at skære meloner med.

Et alternativ til kokkekniven: Santoku kniv

Den asiatiske santoku kniv minder utroligt meget om en gyuto kokkekniv, og det er der flere grunde til. Santoku kniven og den klassiske asiatiske kokkekniv klarer nemlig flere af de samme opgaver, hvorfor knivene ofte bliver brugt til de samme typer af opgaver.

Det er en smagssmag, om man vælger at have begge knive i sit køkken eller blot den ene. Ligesom en gyuto kokkekniv er santoku kniven nemlig helt eminent til at skære kød, fisk og grøntsager med. Derudover er den perfekt til hakkeopgaver på grund af sit lige blad.

Den knivskarpe brødkniv

Denne knivtype behøver ikke den helt store introduktion, men fortjener alligevel en form for introduktion.

Brødkniven er næsten en uundværlig kniv i køkkenet. Udover at være helt eminent til at skære i brød, så kan den også meget mere. En brødkniv er nemlig en rigtig god knivtype at bruge, når du vil skære frugter, som fx ananas eller vandmelon. Derudover er den også perfekt, når du skal skære en flæskesteg.

Vi har to forskellige brødknive: brødkniven med skæfte i vandafvisende pakkatræ og denne brødkniv med håndformet skæfte.

En alsidig fileteringskniv: udbenerkniven

Udbenerkniven er ikke bare en kniv, som man kan bruge til filetering af fisk. Den kan faktisk også bruges til andre opgaver i køkkenet.

Udbenerkniven er naturligvis utrolig god til filetering af fisk eller til at rengøre fisk med, men den kan også sagtens bruges til afpudsning af fx mørbrad. Brug også gerne denne knive til at skære bøffer af et større stykke kød.

På grund af de mange opgaver, som denne knivtype klarer i køkkenet, så ser man også denne knivtype som en meget alsidig kniv.

En kniv du ikke kan undvære i køkkenet: Utilitykniven

Utilitykniven er en af de mere anvendte knive i køkkenet. Kniven er en mellemstørrelse imellem en kokkekniv og en urtekniv. Størrelsen på kniven gør, at den kan klare forskellige opgaver inden for køkkenet.

Denne knivtype er helt perfekt til at skære grøntsager og frugter ud med, såsom peberfrugter, tomater eller kiwier. Derudover er en utilitykniv også rigtig god til pille- eller skrællearbejde. Dette kan indebære at pille eller skrælle løg og hvidlød. Sidst men ikke mindst så kan utilitykniven også anvendes til at pudse kød af eller skære fisk til med

Den mindste knivtype: Urtekniv

Den mindste af de knivtyper, som du kan komme til at eje, er en urtekniv. Denne knivtype er lille, men stadig en af de mest anvendte og uundværlige knivtyper, du kan have i dit køkken.

En urtekniv er selvfølgelig fantastisk til urter, men den er også rigtig god til alt det pillearbejde, hvor det kræver, at du har en kniv i den ene hånd og en grøntsag i den anden. Derfor har den som udgangspunkt flere funktioner end blot at skære urter. Sidst men ikke mindst så er urtekniven også perfekt til f.eks. at skære cherrytomater.