files/img-52.jpg

Guide af

Mike Horup

Sidste ændringsdato

Stegepande - 25 cm - Carbonstål

Normalpris 699 kr
Udsalgspris 699 kr Normalpris 699 kr

Stegepande - 28 cm - Carbonstål

Normalpris 799 kr
Udsalgspris 799 kr Normalpris 799 kr

Stegepandesæt - 25+28 cm - Carbonstål

Normalpris 1.348 kr
Udsalgspris 1.348 kr Normalpris 1.498 kr
10% Rabat

Sådan laver du din egen naturlige nonstick belægning på din carbonstålpande

En af de største fordele ved en carbonstålpande er, at den med tiden udvikler en naturlig non-stick overflade – helt uden kemikalier. Det kræver dog, at du selv ved hvordan du opbygger og vedligeholder denne belægning, også kaldet "seasoning".

I denne guide viser vi dig trin for trin, hvordan du opbygger og fastbrænder en ny, stærk belægning, der gør din pande bedre for hver gang, du bruger den. På normale ubehandlede carbonstål pander er dette et must, men på vores forbehandlede carbonstål pander behøver du det ikke da der allerde fra produktion er fastbrændt en naturlig nonstick belægning. Dog skal den vedligeholdes og reetableres fra tid til anden. Du kan læse alt om forskellene på forbehandlede og ubehandlede carbonstålpander her.

Hvad er "seasoning" – og hvorfor er det vigtigt?

Seasoning er en proces, hvor du opvarmer olie på pandens overflade, så den oxiderer og polymeriserer. Det skaber et tyndt, beskyttende lag, som forhindrer rust og får maden til at slippe nemmere. Over tid opbygges belægningen og bliver til en mørk, glat nonstick overflade.

Det skal du bruge

  • Rene og tørre carbonstålpande: Det er vigtigt at panden er HELT tør og ren før du går i gang. Hvis der er fugt eller madrester på panden når du brænder den nye belægning fast så holder din nye belægning dårligere.
  • Neutral olie med højt røgpunkt: Jeg anbefaler altid at bruge vindruekerne-, raps- eller solsikkeolie. Bruger du en olie med lavere røgpunkt får du ikke det ønskede resultat og din nye fastbrændte nonstick overfalde ikke særlig robust og langtidsholdbar.
  • Køkkenrulle eller mikrofiberklud:
    Olien som skal fastbrændes skal smøres ud i et tyndt lag med enten køkkenrulle eller en mikrofiberklud.
  • Ovn: Olien skal fastbrændes (polymeriserer) ved hjælp af høj varme fra din ovn. Med solsikkeolie fastbrænder jeg altid ved ca. 225 grader varmluft.
  • Tålmodighed: Du skal som minimum sætte 1,5 time af til dette. Når du fastbrænder olien på overfladen så tager det 45 minutter pr. lag i ovnen, og jeg anbefaler altid at fastbrænde minimum 2 lag. 3-5 gange giver det bedste resultat.

Trin-for-trin: Sådan opbygger og fastbrænder du belægningen

  1. Rens panden grundigt
    Ligemeget om det en helt ny eller gammel carbonstålpande, så vask den grundigt og sørg for at der ingen mad-, olie eller fedtrester er helt væk. Læs vores guide omkring rengøring af carbonstål pander.
  2. Varm panden let op
    Varm panden på komfuret ved let varme i 1-2 minutter. Det sikre, at al fugt er væk fra panden og olien bedre trænger ind i stålet.
  3. Påfør et ultra-tyndt lag olie
    Hæld 2-3 dråber ned i panden og fordel det i et tynd lag med køkkenrulle eller mikrofiberklud. Når der er fordelt et tyndt lag, så brug et nyt stykke køkkenrulle eller et tørst sted på mikrofiberkluden til at tørre panden næsten helt tør. Laget af olie skal være ultra-tyndt og panden skal nærmest føles tør, men stadig være dækket af et usynligt lag.
  4. Varm panden op til høj temperatur
    Forvarm din ovn tilsvarende til oliens røgpunkte. Almindeligt solsikkeolie har et røgpunkt på ca. 225 grader. Når ovnen er varmet op sætter du panden ind på en ovnrist i 45 minutter. Olien vil begynde at ryge og blive gyldenfarvet på selve pandens overflade. Det er helt naturligt og er en del af processen. Det kan godt lugte lidt så sørg for god udluftning.
  5. Lad panden køle af
    Når tiden er gået, ta' panden ud af ovnen og lad den køle af indtil den er lun. Gentag nu processen 2-3 gange for at opbygge den perfekte naturlige nonstick belægning. Panden vil gradvist blive mørkere jo flere gange du brænder et nyt lag olie ind. De ter helt naturligt og gør bare overfladen endnu bedre.

Hvor ofte skal min pande have brændt ny olie ind?

Det er meget forskelligt hvor ofte din carbonstålpande skal have brændt ny olie ind. Det kommer meget an på hvor meget du bruger panden og hvilken mad du laver med den. Med få simple tips og tricks kan du forlænge levetiden og holdbarheden på panden betydeligt.

  • Jo mere fedtholdige retter du laver jo bedre bliver belægningen fordi det nye fedt også polymeriserer og fastbrænder på overfalden.
  • Sørg for ikke at vaske dine paner op med sæbe efter hvert brug. Følg vores rengøringsguide her.
  • Opbevar dine pander ordentligt. Vi anbefaler altid at bruge pandebeskyttere når du stabler panderne.

Hvis mad begynder at hænge fast, eller belægningen bliver ujævn og ligesom krakkelever og falder af/bliver opløst, betyder det at den er blevet træt og den trænger til en ny frisk nonstick belægning.
Her er det vigtigt at du får rengjort panden helt i bund inden du fastbrænder en ny belægning.

Fejl du bør undgå

Her er de mest hyppige fejl man kan komme til at lave når man fastbrænder en ny nonstick belægning på carbonstålpander.

  • Brug af for meget olie – det skaber klistrede pletter.
  • For lav varme – olien skal ryge let for at polymerisere.
  • For hurtig opbygning – panden skal køle af inden du laver et nyt lag.

Vi anbefaler

Stegepande - 25 cm - Carbonstål

Normalpris 699 kr
Udsalgspris 699 kr Normalpris 699 kr

Stegepande - 28 cm - Carbonstål

Normalpris 799 kr
Udsalgspris 799 kr Normalpris 799 kr

Stegepandesæt - 25+28 cm - Carbonstål

Normalpris 1.348 kr
Udsalgspris 1.348 kr Normalpris 1.498 kr
10% Rabat

Andre guides

Guide

Rengøring og vedligehold af carbonstålpander

Lær hvordan du rengøre og vedligeholder din carbonstålpander

Guide

Forbehandlet vs. ubehandlet carbonstål pander: Hvilken er rigtig for dig?

Lær forskellene på en forbehandlet of ubehandlet carbonstålpande, og hvilken en du skal vælge.

Guide

Rengøring og vedligehold af carbonstålpander

Lær hvordan du rengøre og vedligeholder din carbonstålpander

Guide

Forbehandlet vs. ubehandlet carbonstål pander: Hvilken er rigtig for dig?

Lær forskellene på en forbehandlet of ubehandlet carbonstålpande, og hvilken en du skal vælge.

Carbonstålpander

Se alle
10% Rabat
Lanceringstilbud

Stegepandesæt - 25+28 cm - Carbonstål

Normalpris 1.348 kr
Udsalgspris 1.348 kr Normalpris 1.498 kr
70% Rabat
Lanceringstilbud

Pandebeskyttere - 2 stk.

Normalpris 59 kr
Udsalgspris 59 kr Normalpris 198 kr
Lanceringstilbud

Stegepande - 28 cm - Carbonstål

Normalpris 799 kr
Udsalgspris 799 kr Normalpris 799 kr
Lanceringstilbud

Stegepande - 25 cm - Carbonstål

Normalpris 699 kr
Udsalgspris 699 kr Normalpris 699 kr