Guide af
Mathias Lydersen
Sidste ændringsdato
Et lækkert og nemt valg - Helt uden surdej.
Grydebrød er utroligt lækkert på grund af dets sprøde skorpe og luftige krumme. Bagningen i en støbejernsgryde sikrer en jævn varmefordeling, hvilket giver perfekt bagte brød hver gang. Den langsomme hævetid udvikler en dyb og kompleks smag, der gør hvert bid uimodståeligt.
Tid: ca. 10 minutters forberedelse, 15 timers hævning og 45 minutters bagning
Ingredienser
- 500 gram vand (vandhane temperatur)
- 250 gram kærnemælk
- 20 gram gær
- 60 gram havregryn (valgfrit mellem finvalsede og grovvalsede)
- 650 gram hvedemel
- 30 gram fint salt
Fremgangsmåde:
- Kom vand, kærnemælk og gær i en skål og opløs gæren her i
- Når gæren er opløst tilføj de 30 gram salt og de 60 gram havregryn og rør rundt
- Tilføj nu melen (bare smid det hele i på en gang)
- Rør dejen til den har en ensartet struktur
- Smidt dejen overdækktet på køl i 10-12 timer
- Tag dejen ud 3 timer før den skal i ovnen og lad den efterhæve ved sturetemperatur
- Forvarm ovnen til 250 grader med gryden indeni (giv gerne gryden 30-45 minutter i ovnen uden dejen i, så den bliver varmet helt op)
- Tag nu gryden ud og smid lidt mel i bunden af gryden som vist på videoen (dette hjælper med at få brødet til at slippe)
- Giv nu brødet 35 minutter med låg
- Tag låget af og giv det 5-10 minutter uden låg eller indtil den ønsket farve på brødet forekommer
- Lav brødet afkøle på en rist eller ligende i 15 minutter
- Nyd dit fremragende brød med smør, ost eller noget helt tredje!