

Guide af
Mike Horup
Slibesten - Korn 2000/5000
Slibesten korn 500/1000
Slibestenssæt med to slibesten
Slibning af knive med slibesten
Slibning af knive med slibesten er nok et af de ældste og mest anerkendte metoder til at vedligeholdet skarpheden på knive.
I den her guide viser jeg dig trin for trin med en simple metode (nedtællingsmetoden), hvordan du kan tage en total døv kniv og køre den ultra skarp igen.
Før du går i gang
Før du for alvor går i gang med at slibe dine knive med slibesten, så er der lige lidt vigtig viden du skal have.
Hvilken slibesten skal bruges hvornår?
Slibesten har forskellige kornfinheder, som bruges alt afhængig af hvor sløve/skarpe dine knive er. Finheden står på siden af alle slibesten. Her er en komplet oversigt over hvornår man skal bruge hvilke kornfinheder.
500: Grov finhed. Bruges hvis dine knive er meget sløve eller slet ikke kan slibe.
1000: Mellem finhed finhed. Bruges hvis dine knive godt kan skære men trænger til en slibning.
2000: Mellem/høj finhed. Bruges hvis dine knive er ret skarpe, men du synes lige de mangler de sidste 10-15% skarphed.
5000: Høj finhed. Bruges som poleringssten hvis dine knive stadig er meget skarpe, men du vil gerne vedligeholde dem og holde det ultra skarpe skær.
Hvilken vinkel skal knive slibes i?
Alt afhængig af hvilke knive som du har og hvilket metal og hårdhed knivene har, så skal de slibes i forskellige vinkler. De mest almindelige vinkler som knive skal slibes ved er 15 og 20 grader.
Den vinkel som har vist sig at være bedst på alle aspekter er 15 grader fordi den kombinerer stabilitet i bladet og giver mest muligt skarphed til æggen.
Alle vores knive skal slibes i en 15 grader vinkel.
Vinkelguide eller ej?
Til vores slibesten følger der en vinkelguide med. Den her vinkelguide monteres på din kniv for at hjælpe dig med slibe din kniv med samme vinkel på begge sider af knivsæggen. Det er nemlig rigtigt vigtigt at kniven bliver slebet med samme vinkel på begge sider for at sikre så skarp en æg som muligt.
Vinkelguiden virker desværre ikke på mindre knive da den ikke kan sidde på selve bladet.
Trin for trin guide: Nedtællingsmetoden
- Vælg den/de slibesten som passer til sløvheden/skarpheden af dine knive.
- Læg dine slibesten i lunket vand i 15-20 minutter.
- Placer slibestenen lodret på bordet. Enten på en våd klud eller en gummiholder for at den ikke skrider.
- Slibestenen skal holdes våd under hele slibning.
- Begynd at slibe den ene side af kniven med 10 gentagelser.
- Vend kniven om og slib også her med 10 gentagelser.
- Vend kniven igen og slib nu med 9 gentagelser.
- Dette fortsætter du hele vejen ned til 1 gentagelse.
- Når du når til 1 gentagelse på hver side af kniven, så slib 20 gange på hver side af kniven.
Efter at du har fuldført nedtællingsmetoden, så prøve at se hvor skarp din kniv nu er blevet, og om du vil fortsætte med at slibe kniven ved en højere finhed for at få et endnu bedre resultat.

Vi anbefaler
Slibesten - Korn 2000/5000
Slibesten korn 500/1000
Slibestenssæt med to slibesten
Andre guides
Slibesten
Se alleComplete Care Set
Slibestenssæt med to slibesten
Slibesten korn 500/1000
Slibesten - Korn 2000/5000
Afrettersten til slibesten
Hvad er en slibesten?
I gamle dage kunne man kun få naturlige slibesten som kom fra særlige stenbrud. I dag er størstedel af almindelig slibesten såkaldte syntetisk fremstillet af aluminiumoxid. De ter vores slibesten også. Den helt store fordel ved disse syntetiske sten er følgende:
- Meget billigere end naturlige slibesten.
- Giver en ensartet slibning og er nemme at arbejde med.
- Kan fås i rigtig mange kornfinheder.