Hvordan sliber man sine knive med slibesten?

Lær at slibe dine knive med din slibesten som en professionel

Uanset hvilke knive du har købt, så vil du få det mest optimale ud af dine knive, hvis du jævnligt sørger for at slibe dem, så de fastholder deres skarphed. På den måde vil du i hvert fald få det mest optimale ud af dine knive.

Derudover så opfordrer vi dig virkelig også til at investere i nogle gode køkkenknive til at starte med. Køkkenknive i en god kvalitet er nemmere at vedligeholde ved jævnlig slibning end køkkenknive i dårlig kvalitet. På den måde gør du også op med hele “smid væk og køb nyt” kulturen.

Men mest af alt skal du købe knive i god kvalitet, fordi livet simpelthen er for kort til dårlige køkkenkniv

En stor forskel i knives skarphed

Der hvor den helt store forskel på kvaliteten af knive er, hvor skarpe knivene kan blive, når du sliber dem, og hvor ofte de skal slibes for at vedligeholde en vis skarphed.

Det er her, hvor kvalitetsknivene virkelig kommer til deres ret. Billige ”almindelige” knive, som er lavet i et lag rustfrit stål, er både dårlige at skære og arbejde med, men de holder også deres skarphed i rigtig kort tid. Derudover holder kvalitetsknive, som er lavet med et kernestål i god kvalitet, deres skarphed i rigtig lang tid.

Det giver jo også lidt sig selv (også i knivbranchen), at pris og kvalitet hænger meget sammen.

Overordnet set så kan man sige, at jo højere stålhårdheden, målt ud fra Rockwell-skalaen, er på kniven, jo længere tid holder den sin skarphed, og jo færre gange skal du slibe dine knive.

Hvordan kan man slibe sine knive?

Hvis man selv er interesseret i at slibe sine knive, så er der to primære måder, hvorpå det kan gøres. Enten med strygestål eller med slibesten.

Vi anbefaler på ingen måder, at du bruger de såkaldte slibemaskiner, hvor man trækker kniven igennem!

I denne guide forklarer og viser vi hvordan man sliber sine knive med såkaldte slibesten.

Hvordan sliber man en kniv med slibesten?

Slibning af knive på en slibesten er en lidt sværere metode at benytte til slibning sammenlignet med strygestålet, men det er også langt den bedste metode.

Det udmønter sig primært i, at slibningen ikke er lige så nem at gå til som med strygestålet. Derimod er det efter vores mening en nødvendighed, når dine knive er blevet meget sløve, og du ikke er interesseret i at sende dine knive til en professionel knivsliber.

Når vi snakker om slibesten, så fås de i forskellige typer, men også i forskellig kornfinhed. Vi sælger kun de såkaldte vådslibesten, hvorfor vi også kun kan rådgive omkring denne type af slibesten. Husk også at afrette dine slibesten, når de trænger. 

Kornstørrelse på slibesten

Før du begynder at slibe dine knive med slibesten, så er det vigtigt at du har styr på forskellen på finheden af slibesten. Finheden af slibesten kan nemlig varrierer alt afhængig af hvilket resultat du ønsker. Vi har selv udviklet og bestemt finheden på vores slibesten ud fra vores erfaringer med slibningen af vores knive. Vi har to forskellige slibesten som hver har 2 sider med forskellige konrfinheder. Dvs. at vi tilbyder 4 kornfinheder i alt. Vi har slibestenen med kornfinhed på 500/1000 og 2000/5000.

Du kan se hvad de forskellige kornfinheder er lavet til herunder:

Korn 500: Bruges til meget sløve knive, som har svært ved at skære en tomat ud. Kniven kan på ingen måder bestå ”papirtesten”.

Korn 1000: Bruges til den lidt sløve kniv, som godt kan skære en tomat ud, men på ingen måde lige så nemt, som dengang den var ny eller nyslebet. Kniven kan lige akkurat bestå ”papirtesten”, men papiret flosser, og kniven sætter sig lidt fast, når papiret skæres i.

Korn 2000: Bruges til at give den sidste skarphed til dine knive efter, du har slebet knivene op på korn 1000. Med korn 2000 kan du give knivene den sidste skarphed, så du kan skære helt fine og papirstynde tomatskiver. Kniven består ”papirtesten” med bravur.

Korn 5000: Bruges til den helt sidste finish, når du sliber dine knive. Slibestenen på korn 5000 er så fin, at den i princippet ikke giver den helt store skarphedseffekt, men man kan nærmest polere knivsæggen, så den spiller 100%. Personligt bruger vi kun denne kornfinhed, når vi gerne vil kæle lidt ekstra for vores knive, og vi har tid til det.

Guide: Sådan sliber du dine knive med slibesten?

Nu hvor du har helt styr på de forskellige konrfinheder, så er du klar til at slibe dine knive. Vi vil anbefale, at du ser vores videoguide, hvor Mike viser, hvordan du kan slibe dine knive på en vådslibesten. Det skal understreges, at der er rigtig mange måder, man kan slibe sine knive på en slibesten. Den måde Mike viser det på, kaldes en ”Push & Pull”-metode efterfuldt af en “Nedtællings” metode.

  1. Læg din(e) slibesten i vand (helt dækket af vand) i ca. 15-20 minutter.
  2. Placér den valgte slibesten på gummikanten, så den står sikkert fast på bordet under hele slibningen.
  3. Påbegynd “Push & Pull”-metoden som vist af Mike i videoen indtil, du er færdig.
  4. Påbegynd “Nedtællings”- metoden som vist af Mike i videoen indtil, du er færdig.
  5. Vurder hvor skarp kniven er, som Mike viser i videoen. Gerne med en tomat eller et stykke tyndt papir.
  6. Hvis kniven mangler skarphed, så påbegynd “nedtællings”-metoden på slibestenen med en højere kornfinhed indtil, det ønskede resultat er opnået.
  7. Når slibningen er færdig, er det vigtigt at tørre dine slibesten helt op. Lad dem gerne ligge på et viskestykke natten over.