Sådan behandler og vedligeholder du et skærebræt i træ

Sådan behandler og vedligeholder du et skærebræt i træ

Lær at vedligeholde dit skærebræt i træ

Træ er et levende materiale, hvorfor det sagtens kan give sig, når det bliver udsat for fugt, vand og lignende. Derfor er skærebrætter i træ også altid overfladebehandlet på en måde, således vand og fugt får svært ved at trænge ind i træet og dermed “vrider” i træfibrene.

Vi hos Qookware sælger forskellige skærebrætter i træ samt serveringsbrætter, tapasbrætter osv. alt sammen i træ

5 hurtige tips til at passe godt på dit skærebræt i træ 

 1. Brug lunkent vand og almindeligt opvaskesæbe til rengøring af skærebrættet
 2. Altid vask dine skærebrætter i træ i hånden. Det ødelægger dine træskærebrætter, hvis du kommer dem i opvaskemaskinen.
 3. Sørg for at tørre skærebrættet af med det samme efter vask. Træskærebrætter kan blive skæve, hvis de lufttørrer.
 4. Vedligehold skærebrættet med neutralt/fødevaregodkendt olie en gang i mellem.
 5. Vi anbefaler altid at bruge Skovgaard & Frydensberg’s Bordolie til at vedligeholde.

Oliebehandling og vedligeholdelse af skærebræt

Vi anbefaler, at du en gang imellem giver dit skærebræt olie. Hyppigheden afhænger selvfølgelig af, hvor ofte, du bruger dit skærebræt. Udover at det er godt for træet og skærebrættets overfalde at give det en behandling med olie en gang imellem, så fremhæver denne behandling også skærebrættets flotte naturlige farve  igen.

Hvilken olie er bedst at bruge

Det er faktisk rigtig vigtigt hvilken olie, som du bruger på dit skærebræt. Lige når vi snakker om skærebrætter i træ, så er det ekstremt vigtigt, at du bruger træolie som er fødevaregodkendt. Da dine madvarer har direkte kontakt på skærebrættets overfalde, så kan det faktisk have en negativ indvbirkning på dit helbred, hvis du bruger olie som ikke er fødevaregodkendt, såsom møbelolie eller lign.
Man kan også bruge forskellige madolier såsom raps-, solsikke- og olivenolie, men vi anbefaer altid at bruge fødevaregodkendt træolie i høj kvalitet.

Madlavningsolie - Det mindst effektive resultat

Den nemmeste og hurtigste måde at komme i gang er at bruge helt almindelige madlavningsolie. Det kunne f.eks. være raps-, solsikke- eller olivenolie.

Størstedelen af personer har nemlig altid noget madlavningsolie lige ved hånden, så det er rigtig nemt og hurtigt at komme i gang.

Ulempen ved at bruge madlavningsolie er, at effekten er forholdsvist kortvarig. Det skyldes at olien ikke trænger specielt langt ind i træet og nemt bliver vasket væk/ud af træet igen. Derudover kan madlavningsolier også give træet en dårligt lugt.

Fødevaregodkendte træolie - Det bedste resultat

Det træolie som vi altid anbefaler til vedligeholdelse af ens skærebrætter er fødevaregodkendt olie i høj kvalitet. Udover at det giver et rigtig godt resultat nu og her, så holder behandlingen også i meget længere tid. Fødevaregodkendt træolie i høj kvalitet giver også en rigtig flot farve og glans tilbage til træets overfalde.
Vi anbefaler altid at bruge Skovgaard & Frydensberg’s Bordolie til behandling af dit skærebræt. Vi har prøvet en del forskellige fødevaregodkendt træolier på det danske marked, men ingen har været ligeså effektiv som denne olie. Vi sælger selvfølgelig også olien på vores hjemmeside. Denne træolie er også meget effektiv til at vedligeholde dine træskæfter på dine knive. Se vores guide til at vedligeholde træskæfter her. Denne træolie bliver også brugt i mange professionelle køkkener til at vedligeholde træredskaber, skærebrætter og hele bordplader i træ. Du kan se produktet ved at klikke her.
Husk at læse og følge vores guide til hvordan du vedligeholder dit skærebræt. Den kommer i det følgende afsnit. 

Brugsguide til Skovgaard & Frydensbjerg’s Bordolie

 1. Hvis dit skærebræt har mange ridser og brugsmærker kan du slibe overfalden ned med sandpapir. Start med en grov kornstørelse og slut af med en fin kornstørelse. 
 2. Klargør skærebrættet så det er rent og tørt. Især hvis du har slebet overfalden.
 3. Klargør skærebrættet ved at ligge det på en plan overfalde ovenpå papirservietter eller et stykke rent stof.
 4. Klargør de redskaber du skal bruge til oliebehandlingen. Vi anbefaler altid at anvende en gammel karklud, gammelt stof eller en grydesvamp.
 5. Olien skal anvendes på en sugende træoverfalde. Dvs. at olien skal bruges på en overfalde som ikke er lakkeret. Ellers har olien ingen effekt.
 6. Overskydende olie skal aftørres med en tør klud senest 20 min. efter påføring. Uden aftørring kan overfladen blive fedtet og klæbrig.
 7. Vi anbefaler at du lader skærebrættet tørre i minimum 24 timer ved 20°C. Overfladen kan dog tages i brug efter 4 timer. Det kan dog afhænge lidt af træets type og overfalde.

VIGTIGT!

I sjældne tilfælde kan brugte klude, svampe eller papir selvantænde, hvis de har været brugt til oliebehandlingen.
Brugte klude, svampe eller papir skal derfor gennemvædes, og lægges i en plastikpose som lukkes tæt inden du smider dem ud.