Sådan behandler og vedligeholder du et knivskæfte i træ

Sådan behandler og vedligeholder du et knivskæfte i træ

Tips og tricks til hvordan du behandler og vedligeholder et knivskæfte i træ

Produkter som er produceret af naturligt træ kan til tider godt trænge til en kærlig hånd. Dette gælder også for køkkenknive, hvor skæfterne er lavet af træ. Der kan dog være meget stor forskel på hvor slidstærke forskellige træskæfter er. Det afhænger rigtig meget af hvilken træsort skæftet er lavet af, og hvordan træet er blevet behandlet ved produktionen.

Den eneste knivserie som vi sælger hvor de på giver mening at vedligeholde skæftet med olie er vores Bright Series, da det er den eneste som er lavet i 100% naturligt træ. Selvom skæftet på knivserien er lakkeret så vil den stille og roligt over lang tid blive slidt af, hvorefter at det giver god mening af vedligeholde skæftet med olie.

5 hurtige tips til at passe godt på dit træskæfte

 1. Brug lunkent vand og almindeligt opvaskesæbe til rengøring af knivskæftet.
 2. Altid vask dine knive i hånden med en opvaskebørste med bløde hår.
 3. Sørg for at tørre knivskæftet af med det samme efter vask.
 4. Vedligehold skæftet med neutralt/fødevaregodkendt olie en gang i mellem.
 5. Vi anbefaler altid at bruge Skovgaard & Frydensberg’s Bordolie til vedligehold.

Hvilken olie er bedst at bruge

Olie er ikke bare olie! Især når vi snakker om træolie, som skal bruges på overflader/produkter, som kan have kontakt med madvarer. Vi ved selvfølgelig godt, at man ikke gnider sine træskæfter op ad sine madvarer. Men for at være på den sikre side så anbefaler vi altid at når du skal vedligeholde dine træskæfter med olie, så skal du bruge neutralt olie. Med neutralt olie mener vi enten madlavningsolie eller fødevaregodkendt olie.

Madlavningsolie - Det mindst effektive resultat
Den nemmeste og hurtigste måde at komme i gang er at bruge helt almindelige madlavningsolie. Det kunne f.eks. være rapsolie, solsikkeolie eller olivenolie.
Størstedelen af personer har nemlig altid noget madlavningsolie lige ved hånden, så det er rigtig nemt og hurtigt at komme i gang.
Ulempen ved at bruge madlavningsolie er, at effekten er forholdsvist kortvarig. Det skyldes at olien ikke trænger specielt langt ind i træet og nemt bliver vasket væk/ud af træet igen. Derudover kan madlavningsolier også give træet en dårligt lugt.

Fødevaregodkendte træolie - Det bedste resultat

Det bedste olie til vedligeholdelsen af ens træskæfte er helt klart efter vores mening fødevaregodkendt olie i høj kvalitet. Ikke nok med, at det giver et bedre resultat lige nu og her, så holder behandlingen også meget længere. En højkvalitets træolie giver også en rigtig flot og naturlig glans til træets overfalde.

Vi har undersøgt det danske marked for fødevaregodkendte træolier, og anbefaler den yderst effektive Bordolie fra Skovgaard & Frydensbjerg. Det betyder derfor også at du kan købe den direkte her på vores hjemmeside. Vi anbefaler altid at du læser og følger guiden til at bruge træolien. Den finder du i bunden af produktsiden.
Denne olie er også meget effektiv og et oplagt valg til at vedligeholde sine træskærebrætter. Se vores guide til at vedligeholde skærebrætter i træ her. Denne olie bliver i stor stil brugt i de professionelle køkkener til at vedligeholde træredskaber, skærebrætter og træbordplader.

Brugsguide til Skovgaard & Frydensbjerg’s Bordolie

 1. Klargør træskæftet så den er ren og tør.
 2. Klargør kniven ved at tape hele knivbladet ind. Husk også at tape andre metaloverfalder ind, hvis kniven har nogle.
 3. Klargør de redskaber du skal bruge til oliebehandlingen. Vi anbefaler altid at anvende en gammel karklud, gammelt stof eller grydesvamp.
 4. Olien skal anvendes på et sugende træskæfte. Dvs. at olien skal bruges på et skæfte som ikke er lakkeret. Ellers har olien ingen effekt. Vi anbefaler ikke at man begynder at slibe på sit træskæfte da det kan forværre resultatet hvis man ikke har 100% styr på havd man laver.
 5. Overskydende olie skal aftørres med en tør klud senest 20 min. efter påføring. Uden aftørring kan overfladen blive fedtet og klæbrig.
 6. Vi anbefaler at du lader træskæftet tørre i minimum 24 timer ved 20°C. Træskæftet kan dog tages i brug efter 4 timer. Det kan dog afhænge lidt af træets type og overfalde.

VIGTIGT!

I sjældne tilfælde kan brugte klude, svampe eller papir selvantænde, hvis de har været brugt til oliebehandlingen.

Brugte klude, svampe eller papir skal derfor gennemvædes, og lægges i en plastikpose som lukkes inden du smider dem ud.