De 5 vigtigste råd til pasning og plejning af køkkenknive

De 5 vigtigste råd til pasning og plejning af køkkenknive

Lær hvordan du plejer dine knive 

Hvis du følger vores råd og anvisninger for rengøring af dine knive, så vil du opleve, at de får en længere levetid. 

Vi har samlet de fem vigtigste råd, når det kommer til rengøring og pleje af dine køkkenknive:

1. Brug aldrig opvaskemaskinen til dine køkkenknive

Knive bør aldrig rengøres i en opvaskemaskine!

Vandet fra opvaskemaskinen er ikke godt for dine knive, fordi salt og kalk i vandet uundgåeligt vil slide på knivstålet. Samtidig kan du ikke undgå, når du kommer dine knive i opvaskemaskinen, at de kommer til at være våde og fugtige i længere tid, hvilket også vil slide på knivenes stål. 

2. Rengør dine knive kort efter brug

Husk altid at rengøre dine kokkeknive kort tid efter brug!

Det er vigtigt, at du ikke lader dine køkkenknive være beskidte i længere tid efter, du har brugt dem. Det kan godt være hårdt for knivenes stål. Derfor er det vigtigt, at du altid rengør dine kokkeknive umiddelbart efter, du har brugt dem, så knivstålet ikke tager skade af efterladte madrester.

Husk også at tørre dine knive af med et rent viskestykke, så de ikke efterlades våde eller fugtige.

3. Brug aldrig dine køkkenknive til andet end madlavning

Det er vigtigt, at du kun anvender dine køkkenknive til madlavning!

Også selvom du har købt køkkenknive med hårdere stål end andre køkkenknive, som f.eks. kokkeknive i Damaskusstål. Knivstålet er lavet til madlavning, og det kan simpelthen ikke holde til at blive brugt til andet i længden. Derfor er det vigtigt, at du aldrig bruger dine køkkenknive til andet end, hvad du normalt ville bruge køkkenknive til.

4. Opbevar dine knive forsvarligt

Når det kommer til at forlænge levetiden på dine flotte knivsæt bestående af forskellige kokkeknive, så er det utroligt vigtigt, at du også opbevarer dem på en forsvarlig måde.

Knivene skal helst opbevares tørt, fordi fugt vil tære på dem over tid. Vi frabeder også, at du opbevarer dine knive i en skuffe, hvor de ligger blandt andre køkkenredskaber. Det vil også slide unødigt på dine knive.

Den mest forsvarlige måde at opbevare knivene på er i en knivholder eller knivblok. Her vil knivbladet ikke slides.

5. Husk at slibe dine knive for at bevare knivenes skarphed

Når du køber nye køkkenknive, så er de naturligvis skarpe, men der vil komme et tidspunkt, hvor knivene vil trænge til at blive slebet.

Den bedste metode til vedligeholdelse af dine knive er ved regelmæssig slibning af knivstålet. Der findes flere metoder til at slibe dine knive. Den mest optimale metode er at anvende en slibesten eller et strygestål. Denne metode kan du anvende derhjemme, og den kræver ikke så meget. Brug gerne din slibesten eller strygestål én gang om måneden for det bedste resultat. Du kan læse vores guide til, hvordan man sliber sine knive ved at klikke her.

Du kan også sende dine kokkeknive til en professionel knivsliber, som kan slibe dem for dig.