files/img-52.jpg

Guide af

Mathias Lydersen

Sidste ændringsdato

Lær hvad rockwell-skalaen i virkeligheden er

Hvor hårdt skal knivstål egentlig være for, at man kan betegne det for at være en god kniv? Og hvordan måler man egentlig hårdheden på en kniv?

Typisk måler man stålets hårdhed i HrC, som er en international betegnelse for Rockwell-skalaen, der benyttes til at give karakterer af knives hårdhed. HrC-skalaen siger også noget om knivstålets kvalitet samt holdbarheden for knivene. 

Hvad er Rockwell-skalaen

Rockwell-skalaen er en international brugt og anerkendt skala, samt den mest anvendte metode til at måle hårdheden af stålet på en køkkenkniv. Den bruges egentlig til at give kniven en karakter, der angiver hvor hårdt, stålet er på kniven.

Rockwell-skalaen siger desuden også noget om kvaliteten på kniven, samt hvor god kniven er til at holde på sin skarphed.

Hvordan måler man hårdhenden på knive?

Der er forskellige kategorier, man opdeler Rockwell-skalaen i, hvor man altid bruger bogstaverne HR, som står for “Hardness Rockwell”, til den først del. Den næste del, man tilføjer til skalaen, er et bogstav mere, som kan være alt fra A, B, C, D, E, F osv.

Den mest anvendte er dog bogstavet C indenfor køkkenknive, hvorfor alle køkkenknive får en karakter inden for HrC. Karakteren kan ligge på meget forskellige tal. En Europæisk køkkenkniv ligger fx oftest mellem 50 og 55 HrC.

Noget af det bedste knivstål inden for køkkenknive har en høj hårdhed af stålet og har derfor også en noget højere HrC. Vores knive er lavet med højkvalitets carbonstål, som har en HrC på 62. Vores knives HrC ligger derfor i den høje ende af skalaen.

Hvorfor er det vigtigt, at kniven har en høj HrC? Også kaldet en HrC Hardness

Når du vælger køkkenknive, så er HrC’en (HrC Hardness) en af de vigtigste punkter. man kan kigge på, fordi det siger meget om, hvor god kvalitet stålet på kniven har, samt hvor god kniven er til at forblive skarp.

I vores optik er en høj HrC alfa og omega, når du skal vælge køkkenknive i den lidt højere ende af prisskalaen. Køkkenknive med en høj HrC, ligesom vores køkkenknive, har en meget højere hårdhed på stålet end knive fra mange europæiske mærker. Det gør, at knivene i sidste ende bliver holdt skarpe og funktionsdygtige i længere tid. 

Køkkenknive med en lavere HrC, ligesom en traditionel europæisk kniv, holder ikke sin skarphed i speciel lang tid. Det betyder, at du skal slibe dine knive ofte eller bruge en masse penge på at få professionelle knivslibere til at holde dem, ved lige.

Hvad betyder Rockwell-skalaen for dine køkkenknive?

Rockwell-skalaen fortæller noget om, hvor gode dine køkkenknive er, og hvor lang levetid de har. Så hvis du gerne vil have de bedste køkkenknive med en lang levetid, så skal du gå efter nogle knive med godt knivstål, og med en høj HrC.

En høj HrC på køkkenknivene giver en meget længere levetid, og knive i en rigtig god kvalitet.

Med vores køkkenknive får du faktisk nogle knive, som holder hele dit liv. Dog forudsætter det selvfølgelig, at du ikke mishandler dine knive, og sørger for at passe og pleje dem med gode slibesten og strygestål. 

Vi anbefaler

Gyuto kokkekniv - Original

Normalpris 806 kr
Udsalgspris 806 kr Normalpris 949 kr
15% Rabat

Gyuto Kokkekniv - Rose

Normalpris 849 kr
Udsalgspris 849 kr Normalpris 999 kr
15% Rabat

Gyuto Kokkekniv - Bright

Normalpris 934 kr
Udsalgspris 934 kr Normalpris 1.099 kr
15% Rabat

Populære opskrifter

Guide

Gyuto kokkeknivs guide

Derfor skal du vælge en kokkekniv. Vi har samlet alt det vigtigste du har brugt for at vide lige her.

GUIDE

Lær at få dine knive skarpe som en professionel

Bliv mester i at bruge en slibesten i eget hjem. Se vores guide der trin for trin lærer dig at få dine knive ultra skarpe igen.

Guide

Gyuto kokkeknivs guide

Derfor skal du vælge en kokkekniv. Vi har samlet alt det vigtigste du har brugt for at vide lige her.

GUIDE

Lær at få dine knive skarpe som en professionel

Bliv mester i at bruge en slibesten i eget hjem. Se vores guide der trin for trin lærer dig at få dine knive ultra skarpe igen.

Alle knive

Se alle
15% Rabat

Gyuto Kokkekniv - Rose

Normalpris 849 kr
Udsalgspris 849 kr Normalpris 999 kr
20% Rabat
Mængderabat

Knivsæt - Starter Set - Rose (2 knive)

Normalpris 1.198 kr
Udsalgspris 1.198 kr Normalpris 1.498 kr
15% Rabat

Utility kniv - Rose

Normalpris 424 kr
Udsalgspris 424 kr Normalpris 499 kr
15% Rabat

Urtekniv - Rose

Normalpris 381 kr
Udsalgspris 381 kr Normalpris 449 kr
15% Rabat

Nakiri kniv - Rose

Normalpris 849 kr
Udsalgspris 849 kr Normalpris 999 kr
25% Rabat
Mængderabat

Knivsæt - Complete Set - Rose - (7 knive)

Normalpris 4.382 kr
Udsalgspris 4.382 kr Normalpris 5.843 kr
15% Rabat

Santoku kniv - Rose

Normalpris 849 kr
Udsalgspris 849 kr Normalpris 999 kr
20% Rabat
Mængderabat

Knivsæt - Allround Set - Rose (4 knive)

Normalpris 2.796 kr
Udsalgspris 2.796 kr Normalpris 3.496 kr
15% Rabat

Brødkniv - Rose

Normalpris 849 kr
Udsalgspris 849 kr Normalpris 999 kr
15% Rabat

Udbenerkniv - Rose

Normalpris 764 kr
Udsalgspris 764 kr Normalpris 899 kr