Din guide til brødknive

Din guide til brødknive

Hvad skal jeg vide om en brødkniv?

Vi kender den alsammen og har den højest sandsynligt også der hjemme allerede. En af de helt klassiske og mest købte knive er uden tvivl en brødkniv. Brødknive er naturligvis kendetegnet ved at de er fantastiske til at skære brød, men dette er langt fra det eneste som en brødkniv kan bruges til. Vi vil nedenunder komme ind på flere ting, som vi mener man bør vide om en brødkniv inden man tager valget om hvilken brødkniv, som man skal have. Hos Qookware sælger vi nemlig flere forskellige brødknive. Derudover vil vi også komme ind på nogle andre punkter f.eks. ergonomisk greb, vigtigheden af et stærkt knivblad samt bladlængden.

Kan man slibe en brødkniv?

Kan man slibe en brødkniv? Det korte svar er ja, det kan man faktisk godt. Det er dog noget svære at slibe en brødkniv forhold til en kniv, som ikke har takker. Derfor kræver det noget mere øvelse, hvis det er man selv vil stå for at slibe en brødkniv. Derfor kan det ofte være en god idé at have en professionel inde over eller have en mindre god brødkniv, som man kan øve sig på. Grunden til det ofte er bedst at hive fat i en professionel er, at de har lidt flere maskiner, redskaber samt færdigheder når det kommer til at slibe både knive med glat blad og en brødkniv med et takket blad. Vi vil nedenunder komme ind på hvordan man som privat person kan prøve sig ad med, at slibe en brødkniv.

Hvordan sliber man en brødkniv

Når det kommer til hvordan sliber man en brødkniv, så anbefaler vi bestemt ikke at man bruger en slibesten. I stedet så anbefaler vi en klassisk diamant strygestål til at slibe en brødkniv. Dette er dog ikke lige så nemt så det lyder og man sliber ikke en brødkniv på samme måde som en almindelig kniv med et strygestål. Hvis man vil give sig i kast med at slibe en brødkniv med et strygestål, så kører man modsat vej af hvad man gør når man sliber en normal kniv. Derfor kører man på en måde ”baglæns” og man trækker lige så stille knive ”ned” over strygestålet, så takkerne ikke bliver ramt lige på, men i stedet kan man sige man ”glider” kniven over strygestålet. Vores klare anbefaling er dog, at man enten har en billig eller gammel brødkniv, som man kan øve sig på eller får hjælp af en professionel til netop brødkniven. Den er nemlig noget mere kompliceret end andre knive.

Brødkniv med ergonomisk håndtag

Som alle andre knive, så er en brødkniv med ergonomisk håndtag bedre end at bruge end en brødkniv, som der ikke har et ergonomisk håndtag. Det giver selvfølgelig lidt sig selv, at det altid er både dejligere og bedre, at arbejde med en kniv som har et ergonomisk håndtag fremfor at arbejde med en der ikke har. Men en af de helt store fordele ved, at vælge en brødkniv med ergonomisk håndtag er uden tvivl, at man nemmere og bedre kan styre brødkniven og dermed også har en bedre præcision når man arbejder med den. Dette betyder nemlig at man ikke unødvendigt presser kniven igennem brødet og man bruger dermed færre kræfter, hvilket i vores optik at man får en bedre brugeroplevelse, da brugervenligheden er blevet øget. Derfor vil man også opleve et bedre resultat når man går i køkkenet og når det kommer til at skære brød ud. Derfor anbefaler vi altid at man vælger en brødkniv med ergonomisk håndtag samt med en høj hårdhed (også kaldet HrC). Dette med HrC’en vil vi komme ind på i afsnittet nedenunder og forklare hvorfor det er vigtigt.

Bedste brødkniv

Den bedste brødkniv er efter vores mening ikke ”bare” en brødkniv, som der kan skære igennem brød. Den bedste brødkniv skal nemlig være med både ergonomisk skæfte og samtidigt have en høj hårdhed (HrC). Med en høj HrC ifølge Rockwell-skalaen, så får du nemlig en brødkniv, som kan klare at skære i både hårdt og blødt brød. Derudover sørger brødknivens skarpe takker for, at den altid ”griber” godt fat i brødet og man får et præcist og godt skær. Derudover så mener vi også at en brødkniv skal have en god længde samt et godt knivblad, da man ofte har en tendens til at bruge en brødkniv lidt som en sav, hvor man har lange bevægelser for at skære igennem noget. Derfor skal bladet på brødkniven gerne være 21 cm. Eller derover. Med en brødkniv i denne længde samt med et godt knivblad, så har du en brødkniv som du altid kan bruge i køkkenet eller andre steder.

Hvilke knive er bedst at skære brød med?

Selvom det måske kan lyde en smule mærkeligt, så har vi tit fået spørgsmålet ”hvilke knive er bedst at skære brød med?”. Grunden til vi har fået spørgsmålet, er at mange ofte har set professionelle kokke bruge en kokkekniv til at skære brød med. Derfor vil vi naturligvis gerne svare på det. En kokkekniv kan sagtens bruges til, at skære brød med. Dette er dog ikke sundt for kokkekniven, da netop brød er med til at sløve kniven ekstra meget. Derfor anbefaler vi altid en brødkniv når det kommer til udskæring af brød. Det ligger jo i orden ”brød + kniv”, at det er den absolutte bedste kniv til brød. Brødkniven kan nemlig med sine takker gribe fat i både hårdt og blødt brød, men også brød der måske har en lidt glad overflade.

Hvad bør jeg være opmærksom på, når jeg skal købe en brødkniv

Når du skal købe en brødkniv, så er der flere ting, som du bør være yderst opmærksom på. Først og fremmest, så skal kniven selvfølgelig være i høj kvalitet samt have den rigtige længe, som vi mener er en bladlængde på 21 cm. Eller derover når det kommer til brødkniven. Dernæst så er det vigtigt at kigge på hårdheden af brødkniven og sørge for at finde en brødkniv der har en høj HrC. Dette gør kniven bliver mere slidstærk og kan holde sig skarp i længere tid ad gangen. Sidst men ikke mindst, så skal den selvfølgelig være udstyret med et holdbart og ergonomisk skæfte.

Japansk brødkniv

Vi har tit fået spørgsmålet, ”hvad kendetegner en japansk brødkniv”. En japansk brødkniv har oftest to helt specifikke kendetegn, dette er naturligvis to kendetegn udover det helt åbenlyse som er at det er en kniv i tårnhøj kvalitet. Så er det først og fremmest kvaliteten af stålet og den høje HrC på brødknivens knivblad. En japansk brødkniv ligger nemlig altid på mere end 60 HrC og det gør den pga. dens høje hårdhed. Den høje hårdhed kommer af de utroligt mange lag stål, som en japansk brødkniv er lavet i. Oftest så ser man at knivene er lavet i 33 lag stål eller mere. Sidst men ikke mindst så er kendetegnet ved en japansk brødkniv også at skæftet er lavet ergonomisk korrekt, så man har et ikke bare godt greb, men et ergonomisk greb. Dette tænker man selvfølgelige alle gode knive er, men for japanske knive er det noget helt bestemt. Japanerne ser nemlig ikke bare knive som et værktøj de bruger de ser det rent faktisk som en forlængelse af deres arm. Derfor skal både skæfte og klinge være i højeste kvalitet.